Пловдив ул.Кракра 1-а;
тел. 032/ 26 06 99 
За спешни случаи:
моб. 0899 818 379

Ваксинации и инфекциозни заболявания

Поставянето на ваксини на домашния ви любимец особено докато е бебе има за цел да го предпази от редица инфекциозни заболявания, което успоредно с профилактиката срещу вътрешни паразити и правилното хранене е от особено значение в този етап от живота му.
Когато порасне за да се поддържа напрежението на имунитета на достатъчно високо ниво е достатъчна реваксинация веднъж годишно, а за някои заболявания и по-рядко.  Малките получават така наречения „пасивен имунитет” чрез първото мляко от майка им - коластрата. Този имунитет се задържа определено време в организма, след което започва да намалява и тогава е време за ваксина, благодарение на която организмът на малкото животно, ще изгради собствен активен имунитет.
Най-често първата си ваксина малкото кученце получава на 43-45 ден, а малкото коте на 8-9 седмична възраст. Точното време на ваксинация и вида на ваксината се избира от ветеринарен лекар. 
Ако кученцето живее в потенциално опасна за него среда или е от неваксинирана майка е възможноКарикатура ваксинация на куче да се постави и моновалентна ваксина срещу парвовироза още на 30-ия ден от живота му. И обратно - ако майката е била ваксинирана скоро преди заплождането то тя ще предаде високо ниво на антитела на малките,което може да се задържи по-дълго. Общото е, че ваксината се поставя само и единствено на здраво животно!
Първоначалната схема на ваксинация при кучето обикновено включва три последователни ваксини /виж схемата най- долу/, спрямо които в повечето случай се изгражда имунитет на 90%.
Но при някои породи кучета, е доказано, че изграждат имунитет само на 70-80% при тези стандартни схеми. За това, ако имате куче от породите ротвайлер, доберман, бобтейл или английски булдог е добре да направите поне четирикратно реваксиниране.

Заболяванията на които са най- податливи вашите домашни любимци особено като малки са: 


Кучета

            Гана (Кучешка чума) - остро заразно вирусно заболяване, често с фатален край, което засяга дихателната, храносмилателната и нервната системи. Проявява се с група от симптоми, част от които са: висока температура- 40-41 градуса, катарално възпаление на лигавиците-изтечения от очите, диария, нервни признаци-депресия, некоординирани движения, неволна дефекация. Заразяването става по алиментарен (чрез храна) и аерогенен (въздушно-капков) път. Ваксинацията е единствената ефективна защита за вашия любимец.

          Парвовирусен гастроентерит (Парвовироза) - широко разпространена вирусна инфекция, особено опасна за младите кучета, която може да завърши фатално. Вирусът засяга бързо делящите се клетки на тънките черва и миокарда. Най- често заболяването протича с висока температура първите 2-3 дена, повръщане, диария примесена с кръв и характерна зловонна миризма, развитие на миокардит. Заразяването става от болни животни чрез изпражненията и повърнатото стомашно съдържание. Ако не се лекува може да убие кученцето много бързо.

         Коронавироза - вирусно заболяване, което прилича по клиника на парвовирозата, но обикновено протича по-леко и доста по-рядко завършва със смърт. Отново се засягат тънките черва, което е причина за водниста диария (кръв в нея се наблюдава рядко), повръщане, отпадналост. Кученцата се заразяват от фекалии на болни животни. Възможна е смесена инфекция - парвовироза и коронавироза, както и вторична бактериална инфекция.

        Инфекциозен хепатит - вирусно заболяване, особено опасно за малките кученца, както и за възрастните неваксинирани кучета. Вирусът засяга черния дроб и бъбрците. Протича с висока температура - 41 градуса, повръщане, болки в корема, тонзилит, възпаление на черния дроб. Заразяването става от болни животни чрез фекалии, урина слюнка. Нерядко завършва със смърт.

        Лептоспироза - остро инфекциозно заболяване при бозайниците, което се причинява от бактерии от вида Leptospira. Зооноза е - тоест заболяването е опасно и за човека. Протича с кратковременна треска, болка в мускулите, диария, остра бъбречна недостатъчност при 80-90% от заразените кучета, засяга и черния дроб. Болните животни отделят лептоспири със всички секрети, но най-вече чрез урината. Заразяването често става по алиментарен път, като ловните кучета са изложени на по-голям риск в сравнение с домашните. За тях се препоръчва реваксинация на всеки 6 месеца.

        Параинфлуенца - инфекциозен трахео-бронхит. Причинява се от кучешки параинфлуенца вирус и от бактерията Bortadella Bronchiseptica. Заболяването е  силно заразно, остропротичащо. Предава се лесно от куче на куче при близък контакт. Протича с остра кашлица, която често се бърка с повръщане. Възможна е намеса на вторична инфекция и развитие на пневмония. Инжективната ваксина покрива параинфлуенца вируса. Като допълнителна ваксина срещу него и B.bronchiseptica се поставя ваксина чрез накапване в носа.

       Бяс - вирусно заболяване, което засяга не само кучето, но и всички бозайници включително и човека. Заболяването се предава чрез ухапване, в редки случай при попадане на слюнка директно върху рана. Проникналият в организма вирус поразява централната нервна система. При кучетата лечение няма, единствения начин на профилактика е чрез поставяне на ваксина. За нашата страна се изисква ежегодна имунизация срещу бяс.

Котки:

        Панлевкопения - вирусно заболяване, което засяга всички представители на семейство котки. Причинителят е котешки парвовирус, които след попадане в организма става изключително опасен и може да е смъртоносен за засегнатите котки. Предаването на заболяването може да стане от бълхи, котешки изпражнения и телесни течности. Хората също могат да го пренасят чрез обувките си, чрез котешките принадлежности за хранене и спане. Попадналия в организма вирус засяга лимфните възли, костния мозък и лигавицата на тънките черва. Болните котки отказват храна и вода, характерна е диарията - профузна често кървава, което води до силна дехидратация. Най-характерното изменение в кръвната картина е силно намаления брой на белите кръвни клетки. Тежката дехидратация, която се наблюдава при почти всички котки с клинична изява, както и вторичните усложнения са сред най-често срещаните усложнения. Ако заразената котка е бременна се наблюдава ранна ембрионална смъртност, аборти, мъртви раждания, мумифицирани плодове, новородените са със засегната ЦНС в различна степен. Малките котета са сред най-податливите на вируса, в острата фаза на заболяването е възможна смърт при тях до 24 часа от проявата на първите клинични признаци. Прогнозата при израсналите котки също не е добра, особено ако не се лекуват навреме. За да предпазите котката си от това заболяване най-добре е своевременно да я ваксинирате.

       Калицивироза – вирусно заболяване по котките, което е включено във ваксинационната схема. Заболяването е силно заразно и протича с поражения в устната кухина и респираторния тракт. Наблюдава се известна сезонност - в студените месеци е доста по- често срещано. Малките котета на възраст един месец и младите котки до 2 годишна възраст са най- чувствителни. Сама по себе си калицивирозата може да протече и леко, ако е причинена от слабо вирулентен щам, но при вторично усложнение с други вируси, микоплазми, бактерии може да завърши фатално. При острото протичане се наблюдават висока температура, изтечения от носа и очите, язви по езика и твърдото небце, развива се тонзилит. При някои котки се развива полиартрит.

       Инфекциозен ринотрахеит - силно заразно заболяване, което се причинява от херпес вирус. Много разпространено - боледуват котки от всички възрасти и породи. Малките котета са по- чувствителни на заболяването. Заразяването става от болни котки, по алиментарен, аерогенен или трансплацентарен път. Започва с висока температура, след което се развива конюнктивит до язвен кератит, ринит с гнойни изтечения, кашлица, язви по гърба на езика. За предпазване от заболяването се препоръчва ваксинация на котката.

Препоръчителни схеми на ваксинация:


Кучета:
- на 5 седмици ваксинация срещу Парвовироза 
- на 6 седмици комбинирана ваксина срещу Гана и Парвовироза
- на 8-9 седмици комбинирана ваксина срещу Гана, Парвовороза, Инфекциозен хепатит, Параинфлуенца, Лептоспироза 
- на 12 седмици комбинирана ваксина срещу Гана, Парвовороза, Инфекциозен хепатит, Параинфлуенца, Лептоспироза, Бяс 

* 
Ваксинация срещу инфекциозен трахеобронхит причинен от Bortadella Bronchiseptica и вируса на кучешката параинфлуенца може да се приложи на всеки етап от така посочената схема
** Първата реваксинация се прави след една година, а всяка следваща по преценка на лекуващия лекар. Реваксинация срещу Бяс се прави всяка година според действащото у нас законодателство. Реваксинацията срещу Лептоспироза е препоръчително да се прави два пъти годишно

Котки:
- на 8-9 седмици комбинирана ваксина срещу Панлевкопения, Калицивироза, Херпесвирусен ринотрахеит, Хламидиоза, Котешка левкемия
- на 12 седмици комбинирана ваксина срещу Панлевкопения, Калицивироза, Херпесвирусен ринотрахеит, Хламидиоза, Котешка левкемия, Бяс

* Първата реваксинация се прави след една година, а всяка следваща по преценка на лекуващия лекар. Реваксинация срещу Бяс се прави всяка година според действащото у нас законодателство.