Пловдив ул.Кракра 1-а;
тел. 032/ 26 06 99 
За спешни случаи:
моб. 0899 818 379

Кастрация на женски котки и кучета

Много често пред стопаните на женски кучета и котки стои дилемата дали да кастрират своята любимка или не. От гледна точка на медицината кастрираните животни са по-здрави и живеят по-дълго. Чрез кастрацията се избягват редица заболявания свързани с функцията на половите жлези.
          
Повечето ветеринарни лекари препоръчват кастрацията при женски животни, като най-добре е тя да се направи преди първото или максимално преди второто разгонване. Това е и нашето становище, освен ако котката или кучката не са предназначени за разплод. Ето малко статистика в подкрепа на това схващане:

Извършена рано кастрацията - преди първо разгонване, свежда риска от развитие на тумори на млечните жлези в по-късен етап от живота почти до нула. Такива тумори може да се развият при около 0,5 % от кастрираните животни.

След второто разгонване този риск се качва на 23%, а след третото този процент вече е 32% и остава висок при последващите разгонвания. Основният отключващ фактор за развитието на туморите на млечните жлези са женските полови хормони- естрогените. Когато вашето животно е в еструс (разгонено) техните нива са многократно повишени. Освен от тумори на млечните жлези, ранната кастрация може да намали или предпази вашия любимец и от други заболявания- лъжлива бременност, развитие на пиометра /гнойно възпаление на матката/ , тумори на матката и яйчниците, хормонално свързани анемии, хормонални кожни промени, нежелано поведение (хормонално обусловена агресия, склонност към бягство за намиране на партньор).

Важно е също да се отбележи, че независимо от широко разпространеното мнение, че кучката или котката е добре да роди поне веднъж, това няма никакъв положителен ефект върху здравето на майката. Напротив при една бременност и последвало трудно раждане женското животно и неговото здраве могат да са доста застрашени. Дори да решите да оставите вашето куче или котка да има потомство, е добре да помислите предварително дали ще успеете да намерите дом и грижовни стопани на малките, дали сте готови да ги гледате 5-6 месеца или повече, ако се наложи. Колкото до това дали ще затлъстеят и станат мързеливи важи абсолютно същото, както при мъжките животни.

Кастрацията като такава представлява хирургично отстраняване на матката и яйчниците на женското животно. Извършва се под обща анестезия. Обикновено ветеринарният лекар има изискване животното да е оставено без храна поне 6 часа. Водата се отстранява 2 часа преди операцията. Препоръчителната минимална възраст на, която може да се кастрира дадено животно е 6 месеца, като е възможно да го направите и на по-късен етап от живота му. Когато кучето и котката са на средна или над средна възраст може да се наложат допълнителни тестове ( пълна кръвна картина, биохимични изследвания ) за да може по-точно да се определи както здравния статус на любимеца ви така и евентуалния анестезиологичен риск.

Възстановяването е бързо – от порядъка на 1 седмица, като все пак зависи от възрастта и здравословното състояние на пациента. Ако кучето или котката интензивно ближе раната понякога се налага поставянето на предпазна яка.

И въпреки, че ще се повторим не забравяйте:

1. За животни, които не са предназначени за разплод кастрацията е по-скоро полезна, отколкото вредна.
2. Кастрацията е рутинна операция и рискът за здраво животно при нея е минимален.
3. Кастрацията на домашните любимци значително намалява броя на безстопанствените кучета и котки.